Från 6 till 8 månader
Om smakportionerna fallit i god jord är det dags att övergå mer kompletta måltider, fortfarande i mosform. Kött och fisk behövs för att barnet ska få i sig tillräckligt med proteiner. Glöm inte bort kryddorna, undvik salt men använd gärna andra kryddor.
Recept
| Leias Mjölkfria Välling | Mormors Gryta | Annas Blomkålsmousse | Västkustgryta | Mild Havregröt | Katrinplommon | Hallonmos | Pasta med broccoli | Ebbes kycklinggryta med bulgur | Saras rotfruktspuré | Jordärtskockspuré | Sötpotatispuré med kryddsmör | Ann-Louise Vinbärs- och aprikospuré - en stor sats |
Leias Mjölkfria Välling
3 dl havremust
1 dl rismjöl
1 dl majsmjöl
1/2 dl sojamjöl
1 dl mixade vetegroddar (torkade)
1 dl fullkornsdinkel
Mixa eller mortla de torkade vetegroddarna till pulver. Blanda alla ingredienser väl.
Blanda 2-3 msk vällingpulver med 2 dl vatten. Koka upp och blanda i 2 dl havremjölk. I och med att du använder havremjölk blir det mjölkfri välling, dvs både laktosfri och fri från komjölksprotein. Är ditt barn intolerant mot soja så går det bra att byta sojamjölet mot ris- eller majsmjöl.
Obs! Receptet ovan blir ca 4 dl välling. Spara hälften av vatten/pulver blandningen i kylskåpet till kvällen. Bara att blanda i havremjölk och värma till lagom dricktemperatur.
Mormors Gryta
200g nötkött (t ex grytbitar)
2 msk smör
2 msk vetemjöl
minst 2 dl vatten
2 tsk saltfri buljong
1 lagerblad
1 krm timjan
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
2 morötter
2 potatisar
1 purjolök
Skala potatis och morot och dela i mindre bitar. Hacka löken och dela köttet i grytbitarna i mindre ca 1 cm stora bitar. Finhacka eller pressa vitlöken.
Smält smöret i en gryta. Blanda i mjölet. Lägg i kött, potatis, morötter, lök och purjolök. Blanda om och häll på vattnet. Fyll på med vatten så att det precis täcker ingredienserna. Om du häller på mycket mer än 2 dl vatten så öka buljongmängden lite. Lägg i ett lagerblad och timjan.
Koka upp och låt koka på svag värme ca 40 minuter tills köttet blivit mört. Plocka ur lagerbladet. Mosa eller mixa till varfri konsistens.
Enkelt och gott! Variera kryddningen så får du en helt ny maträtt. Lagerblad, 5 st enbär, 1 krm timjan och en skvätt grädde ger en gryta med viltsmak. Glöm inte att plocka ur lagerblad och enbär innan du mixar!
Annas Blomkålsmousse
litet blomkålshuvud
1 dl grädde
1 dl cremé fraiche
Dela blomkålen i små buketter. Lägg i en kastrull och fyll på med lika delar grädde och creme fraich så att det nästan täcker blomkålsbuketterna. Öka på mängden om 1 dl av varje känns för lite.
Koka på svag värme ca 10 minuter tills blomkålen blivit mjuk. Mixa med mixerstav och krydda ev med lite svartpeppar. Serveras som den är eller tillsammans med t ex lite skinka, fisk eller kyckling.
Tips! Använd alltid fullfettsversioner av grädde, mjölk och liknande när du lagar mat till ditt barn. De behöver energin för att kunna växa ordentligt.
Västkustgryta
4 potatisar
100 g vit fisk (t ex torsk, sej, kolja)
1 msk dill
1 tsk citron
1/2 krm vitpeppar
Skala och dela potatisen i mindre bitar. Lägg i en kastrull och fyll på med vatten så att det precis täcker. Koka under lock tills potatisen blivit mjuk.
Dela fisken i mindre bitar och lägg i kastrullen precis när potatisen är färdig. Låt koka tills fisken är helt vit i köttet och genomkokt. Mosa potatis och fisk till lämplig konsistens och krydda med dill, lite vitpeppar och några droppar pressad citron.
Tips! Om ditt barn har någon favorit bland de barnmatsburkar som går att köpa så läs innehållsdelarationen och använd den som recept. Ingredienserna står i mängdordning, dvs det som det är mest av står först. 10% fisk i en burk på 200 g betyder 20 g fisk. Det är lika mycket som ett vanligt brev får väga.
Mild Havregröt
1 dl havregryn
1 tsk stött paltbröd
1 dl gyllenmust
Mixa alla ingredienserna till ett pulver.
Blanda 2 msk pulver och 1 dl vatten plus en skvätt mjölk. Mikra ett par minuter. Mums och garanterat palmoljefritt! Ersätt mjölken med havremjölk så har du en laktosfri och komjölksproteinfri gröt. Paltbrödet gör att gröten blir järnberikad.
Råd! Livsmedelsverket rekommenderar att man introducerar gluten till barnet under tiden som man ammar för att minska risken för framtida glutenintolerans.
Tips! Blanda i lite rivet äpple som får koka med så får du en smarrig äppelgröt. Blåbär och hallon kan också vara gott att blanda ner. Hemma hos oss är gröt med kanel och kardemumma mest poppis.
Katrinplommon
ca 10 stycken torkade katrinplommon
1-2 dl vatten
Lägg katrinplommonen i blöt. Låt de ligga i minst tre timmar, gärna över natten. Mixa plommonen och späd med vatten till lämplig konsistens. Ju mer vatten desto frysvänligare. Det går lika bra att använda torkade aprikoser. Katrinplommon är bra för hårda magar.
Tips! För barn under ett år är vatten den bästa måltidsdrycken.
Hallonmos
3-4 äpplen
1 dl hallon
1/2 dl vatten
Skala äpplena och ta bort kärnhuset. Skär i mindre bitar.
Koka äppelbitarna i lite vatten tills de blivit mjuka. Blanda i hallonen och mosa eller mixa till lämplig konsistens.
Tips! Hallonmos är också gott att blanda i yogurt eller gröt.
Pasta med broccoli
2 dl broccolibuketter
1 dl pasta, gärna någon form av pyttepasta
1 vitlöksklyfta
1-2 msk ricottaost, creme fraiche eller kesella
Dela broccolin i små buketter och krossa pasta in småbitar om du inte använder pyttepasta.
Koka upp vatten i en kastrull och lägg i broccolibuketterna, pastan och vitlöken. Välj själv om du använder en hel vitlöksklyfta eller finhackar den. Koka tills pastan är mjuk.
Häll av kokvattnet men spara lite för spädning. Om du valt att använda en hel vitlöksklyfta så kan du plocka ur den om du tror att den ger för mycket smak.
Mosa och späd med lite av kokvattnet för rätt konsistens.
Blanda i ricottaosten och eventuellt lite parmesan innan servering.
Ebbes kycklinggryta med bulgur
2 kycklinglårfiléer
2 morötter
1/4 lök
1 lagerblad
2 svartpepparkorn
2 kryddpepparkorn
2 tomater
Täck med vatten och koka kyckling, morötter, lök, lagerblad och peppar tills kycklingen är klar och morötterna är mjuka.
Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Tärna och låt koka med några minuter på slutet.
Sila bort buljongen och spara den.
Fiska upp kryddorna och mixa kycklingen och grönsakerna med ca 1/2 dl av buljongen.
Koka bulgur eller couscous enligt anvisningarna på paketet, men ta den bortsilade buljongen istället för vatten och ta gärna dubbelt så mycket vätska som det står på paketet. Blanda bulguren med kycklingmoset och krydda med lite frysta örter. "Själv tog jag provencalsk örtblandning. Sedan är det bara att sleva upp i silikonformarna och frysa in. Min bebis äter 1 dl av grytan per gång."
Saras rotfruktspuré
1 morot
1/2 liten kålrot
1 palsternacka
Skala och dela allt i bitar.
Börja med att koka morotsbitarna i ca 8-10 min. Lägg sedan i kålroten och palsternackan.
Koka tills allt är mjukt. Mixa sedan allt tillsammans med lite olja.
"Jag använde inget av spadet men känner man att purén ska vara lösare kan man blanda med spadet. Fick lite mer än åtta puckar smakportioner."
Jordärtskockspuré
100 g morötter 200 g palsternacka 250 g jordärtskockor 3 1/2 dl vatten 1/2 msk saltfri buljong 50 g philadelphiaost Skala och skär alla rotsakerna i 2 cm stora tärningar. Lägg rotsakerna i en kastrull och fyll på vatten så att det precis täcker rotfrukterna, ca 3 1/2 dl. Strö över buljongpulvret, koka upp och låt koka under lock tills rotsakerna är klara, ca 15 minuter. Häll av och spara kokvattnet. Mixa rotfrukterna med stavmixer och späd med kokvattnet till önskad konsistens. Tillsätt philadelphiaosten. Tips! Späd purén med lite mer kokvatten och strö över lite stekt bacon så har mamma och/eller pappa en kalasgod soppa att smaska på till lunch.
Sötpotatispuré med kryddsmör
50 g + 2 msk rumstempererat saltfritt smör 250 g potatis 250 g sötpotatis 1 msk oregano 1 citron 1/2 dl smetana Koka upp 1 l vatten i en kastrull. Skala potatis och sötpotatis och skär dem i 1 cm stora tärningar. Lägg rotsakerna i kastrullen och låt koka till de är klara, ca 15 minuter. Skölj och riv skalet från citronen. Blanda citronskalet, oregano och ev 1 krm svartpeppar med 50 g smör i en skål. Häll av kokvattnet. Tillsätt smetana, 2 msk vatten och 2 msk smör tillsammans med rotsakerna. Mixa med stavmixer till en slät puré. Servera purén med lite kryddsmör. Varning! Den här purén är så god så det finns risk att ditt barn inte hinner få något innan du själv ätit upp allting.
Ann-Louise Vinbärs- och aprikospuré - en stor sats
1 pkt ekologiska svarta vinbär, ca 200 g
200 g ekologiska, svavelfria, torkade aprikoser
4 ekologiska äpplen eller päron
Täck aprikoserna med vatten och låt dem ligga i blöt i 3-4 timmar eller över natten.
Skala äpplen/päron och skär dem i mindre bitar.
Ångkoka bitarna tills de är mjuka. Häll av vattnet från aprikoserna och spara det för att späda ut purén.
Mixa ihop aprikoser, äpplen/päron och vinbären tills du får en slät massa.
Späd eventuellt ut purén med det överblivna vattnet från aprikoserna.
Håller i kylen i 3-4 dagar och går utmärkt att frysa in i våra
portionsformar.
Tips! Puréen är otroligt god till gröt, som sylt till pannkakorna eller som mellanmål till bebisar tillsammans med sötpotatispuré.